maandag 6 april 2015

Familie is voor altijd


De tweeling

Het boek de tweeling heb ik pas gelezen.
Een goede samenvatting van het verhaal vind u door de link hieronder te gebruiken.
http://www.scholieren.com/boek/510/de-tweeling/zekerwetengoed

De volgende link verschaft informatie over Tessa de Loo, de schrijfster van het boek.
http://tessadeloo.com/

Twee recensies die ik gevonden heb bevatten een mening die ik deel. De recensies staan hieronder.
http://recensies.infonu.nl/kunst-en-cultuur/12116-de-tweeling-door-tessa-de-loo.html


Ik vond het vooral erg interessant om te lezen hoe verschillend de twee zussen van elkaar zijn opgegroeid en daardoor zo veel van elkaar zijn gaan verschillen.

De belangrijkste personages in het boek zijn Lotte en Anna. Het zijn twee zussen, maar verschillen toch van achternaam omdat ze op jonge leeftijd na de dood van hun ouders uit elkaar zijn gehaald.

 
Lotte Goudriaan-Bamberg

Lotte is een vrouw, waarvan de leeftijd niet helemaal duidelijk is.

Lotte en Anna ontmoeten elkaar in het begin van het verhaal, dan zijn ze op oudere leeftijd en blikken ze samen terug op het verleden waardoor de vrouwen over verschillende leeftijden beschikken gedurende het verhaal.
Ik vind het leuk hoe de schrijfster de lezer steeds meeneemt in het verleden van de twee hoofdpersonen.
Lotte heeft verschillende relaties gehad, waaronder David. David vraagt haar tijdens de Duitse bezetting ten huwelijk. Lotte geeft niet meteen een antwoord en vraagt om bedenktijd.
Nog voor ze een definitief antwoord aan David kan geven hoort ze dat David vanwege zijn Joodse achtergrond naar een werkkamp is gestuurd. Enige tijd overlijd hij daar. David was de ware liefde van Lotte.
Lotte is herkenbaar aan de volgende eigenschappen.
Zo is Lotte een rustige vrouw, laat ze maar weinig emotie zien, kortom ze is een ingetogen vrouw.
Ook heeft Lotte soms sterke impulsieve emoties en is ze niet altijd even redelijk tegenover anderen.
Voorbeelden van deze eigenschappen van Lotte heb ik hieronder vermeld.

-Wanneer Lotte en Anna elkaar verschillende keren in het verhaal ontmoeten houdt Lotte afstand en reageert ze niet enthousiast, ze komt een beetje verwend over.
-Nadat de oorlog voorbij is besluit Anna om Lotte op te zoeken. Lotte stelt dit echter niet erg op prijs omdat Anna een Duitser is en in haar ogen dus schuldig aan de dood van David, haar ware liefde.

 
Anna Grosalie-Bamberg

Net als Lotte verschilt ook de leeftijd van Anna tijdens de film. De film is verdeeld in onwillekeurige tijdzones waarin Lotte en Anna ook steeds over een andere leeftijd beschikken.
Ook Anna ontmoet een man genaamd Martin waarmee ze oud hoopt te woorden. Martin is een Nazi en dat is ook een belangrijke reden waarom Lotte na de dood van haar man zo fel reageerde toen Anna haar kort na de oorlog kwam opzoeken.
Anna en Martin trouwen en zijn gelukkig tot ook Martin komt te overlijden. Hij sneuvelt op het slachtveld in dienst van het Duitse leger.
Anna is eigenlijk het tegenovergestelde van Lotte en is te herkennen aan de volgende eigenschappen.
Anna is een extrinsieke vrouw. Ze is erg open en doet enorm haar best om leuk contact te hebben met haar zus Lotte. Elke keer nadat er iets plaatsvind waardoor de twee zussen geen contact hebben is zij degene die het contact weer probeert te herstellen.
Anna is een harde werkster en is niet graag afhankelijk. Na haar opleiding is de huishoudschool heeft ze voor verschillende families gewerkt. Tijdens de oorlog werkte ze als vrijwillige medewerkster van het rodekruis voor de Nazi en na de oorlog en de dood van haar man heeft ze als vrijwilliger daklozen geholpen.
Anna bedoelt het goed, maar maakt in de ogen van haar zus de verkeerde keuzes, waardoor het contact tussen de twee zussen gespannen blijft.

negeren
Ik vind dit plaatje goed bij het verhaal passen omdat Anna telkens weer haar uiterste best doet om het contact met haar zus te herstellen en Lotte zich afstandelijk gedraagt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten