maandag 7 december 2015

Verhulsts godverdomse bol


Godverdomse dagen op een godverdomse bol

Na het lezen van twee zeer spannende en psychologische romans was ik toe aan een luchtiger boek met veel humor. Op dat moment moest ik voor mijn leeslijst nog een boek lezen van een Vlaamse schrijver, dus ben ik in de schoolbibliotheek op zoek gegaan naar een Vlaams humoristisch boek. Het boek Godverdomse dagen op een godverdomse bol viel mij door de opvallende titel en de eigenaardige omslagillustratie meteen op.

Dimitri Verhulst, de auteur van Godverdomse dagen op een godverdomse bol, beschrijft in zijn roman op humoristische en oppervlakkige wijze in grote lijnen de geschiedenis van de mens. De hoofdthema’s van deze roman zijn: geschiedenis en zelfspot.

Een aantal belangrijke gebeurtenissen gedurende de evolutie van de mens zijn uitgelicht en door Dimitri Verhulst op eigenwijze beschreven in zijn roman.
Dit geschiedenisboek begint bij het moment dat een visachtige langzaamaan evalueert naar een zoogdier en zodoende het leven in het water achter zich laat. De voorloper van de mens oriënteert zich op het efficiënt  leven boven water.

Het leven in groepsverband en de agrarische revolutie leidde ertoe dat de mensachtige zich steeds beter in leven kon houden. De populatie nam toe, net zoals de rivaliteit tussen individuen en groepen mensen. Door de opkomst van godsdiensten en andere groepsverbanden, die meer invloed wilde uitoefenen op gebieden en groepen mensen, werd de medemens steeds meer en op grotere schaal dan voorheen vermoord of onderdrukt.
De mens wordt door Dimitri Verhulst omschreven als een lui, egoïstisch, oversekst en oorlogszuchtig schepsel.

De grote hoeveelheid aan zelfspot maakt het verhaal aantrekkelijk om te lezen. Deze zelfspot heeft geen betrekking op een individu of op de auteur zelf, maar op de gehele mensheid. Met droge humor geeft Dimitri Verhulst een eigen draai en daardoor meer smaak aan zijn geschiedenisboek. Citaten die een voorbeeld van deze voor de gehele mensheid geldende zelfspot geven zijn: “maar ’t is, met uitzondering van een voor de rest niet ter zake doende bonobo, het enige schepsel en zal ook het enige schepsel blijven waarbij de reu de teef langs de voorkant neemt en volpompt met een nageslacht; zo kan de reu de haat en de angst zien op het ruwe smoelwerk van de teef, de aversie, de walging” en “of neen, neen, ’t neemt een andere god, één die met zijn broek aan een kind verwekte met een maagd, zo’n profetenkind dat doden wekt en wijn van water maakt met een vingerknip”.

Godverdomse dagen op een godverdomse bol heeft mij vermaakt omdat ik het interessant vond om de geschiedenis van de mensheid als geheel in één verhaal te lezen.
Dimitri Verhulst heeft in grote lijnen beschreven welke ontwikkelingen de mens heeft doorgemaakt, dit is wel op chronologische volgorde gedaan, waardoor het een goedlopend verhaal is geworden.

Naast het naar mijn mening zeer interessante historische aspect van deze roman is het voor mij vooral de oppervlakkige humoristische dosis aan zelfspot die ik bijzonder vermakelijk vind en ertoe heeft geleid dat ik in hoog tempo dit verhaal uit heb kunnen lezen. Ik kan Godverdomse dagen op een godverdomse bol aan iedereen aanbevelen die graag een luchtig, humorvol en interessant boek over de evolutie van de mens wil lezen.

Sites met recensies die mij hebben geholpen bij het schrijven van deze recensie zijn:

Het Parool
http://www.parool.nl/parool/nl/26/BOEKEN/article/detail/36395/2008/10/09/Dimitri-Verhulst---Godverdomse-dagen-op-een-godverdomse-bol.dhtml

Recensieweb
http://recensieweb.nl/recensie/de-luchtige-gal-der-mensheid/

NRC Boeken
http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/fanfare-van-rammelende-magen



 

woensdag 20 mei 2015

Het Diner

In de vierde en alweer de laatste periode van dit schooljaar heb ik gekozen voor het boek Het diner van Herman Koch. Ik heb dit boek onder meer gekozen vanwege de opvallende kaft.
Ook speelde in mijn beslissing voor dit boek mee dat ik net een ander boek van Herman Koch had gelezen. Zomerhuis met zwembad heeft vanwege de toenemende spanning en de mysterieuze stijl indruk op mij gemaakt.

In mijn blog zal ik u verder nog informatie geven over het boek en de auteur.

Interessante en algemene informatie over Het diner:
Het boek heb ik onder andere gekozen vanwege de opvallende fel lichtblauwe voorzijde van de kaft 
met daarop een kreeft geserveerd op een donkerder blauw bord.
De achterzijde bestaat uit een grote foto van de schrijver Herman Koch zelf en is waarschijnlijk opzettelijk een beetje saai gehouden om zo op de voorzijde extra nadruk te leggen.

De kaft heeft mij doen besluiten dat ik het boek moest lezen, er staat op de achterzijde van het boek dat ik bestudeerde namelijk geen flaptekst.

Het gehele verhaal speelt zich af gedurende een diner, vandaar ook dat de schrijver voor deze titel en kaft heeft gekozen. Beide keuzes geven de lezer voor het lezen al een beeld bij de tekst.

De kaft straalt op mij een zekere ongemakkelijkheid uit. Dit gevoel bij de kaft heeft de schrijver waarschijnlijk ook bedoelt omdat de hoofdpersonen ook een ongemakkelijkheid ervaren tijdens het diner.                                                                                                            

Eigen samenvatting van het verhaal:
Het boek gaat over twee echtparen tijdens een diner.
De twee echtparen bestaan uit Paul en zijn vrouw Claire Lohman en Serge en Babette Lohman.
Serge is de broer van Paul en is een bekende oppositie politicus, waarvan de kans groot is dat hij binnenkort na de verkiezingen minister-president van Nederland wordt.
Maar momenteel zit Serge en met hem Babette, Paul en Claire in minder goede tijden.
De twee vijftienjarige zonen van de twee echtparen hebben iets verschrikkelijks gedaan.
Ze gaan dineren om dit met elkaar te bespreken, dat is tenminste de bedoeling.

Op een avond ongeveer twee maanden voor het diner lag er een zwerfster in het hokje van de pinautomaat waar beide jongens geld wilden pinnen om te gaan stappen. Ze gooiden van alles uit enkele vuilniszakken naar de vrouw en daarna een lege jerrycan, waarin nog benzinedampen zaten.
De jongens hebben de vrouw in brand gestoken waardoor ze is overleden.

Tijdens de gesprekken proberen ze het onderwerp te ontlopen. 
Tussen het diner door verteld Paul steeds iets over zijn eigen leven dat te maken heeft met het gespreksonderwerp van dat moment.
Beau is de geadopteerde zoon van Serge en Babette en heeft zien gebeuren en gefilmd wat de twee jongens die betreffende avond hebben gedaan en chanteert Rick en Michel daarmee.
Ze moeten veel geld aan Beau betalen, in ruil daarvoor zal hij het filmpje verwijderen.

Aan het einde van de avond besluit Serge dat hij zich door het incident van Michel en Rick wil terugtrekken uit de campagne, maar Babette, Claire en Paul zijn het daar niet mee eens.
Serge wilt daarnaast ook alles opbiechten, maar dat zien de anderen al helemaal niet zitten omdat dat ten koste zou gaan van de toekomst van hun zonen.
Serge heeft voor die avond een persconferentie gepland staan waarin hij zijn terugtrekking gaat aankondigen. Claire heeft bedacht dat ze Serge moet verwonden om de persconferentie tegen te houden en duwt daarom een glas kapot in zijn gezicht.

Na het diner is Beau spoorloos verdwenen en het filmpje verwijderd. Beide gezinnen kunnen nu verder met hun leven, al moeten Serge en Babette dat zonder hun geadopteerde zoon.

Informatie over de auteur van Het diner:
Voordat ik aan dit boek begon had ik net het boek Zomerhuis met zwembad gelezen, dit boek heeft Herman Koch ook geschreven. Zomerhuis met zwembad heeft zoals ik al eerder schreef vanwege de toenemende spanning en de mysterieuze stijl van schrijven een goede indruk op mij gemaakt.

De Nederlandse schrijver Herman Koch is geboren op vijf september 1953 in Arnhem.
Toen hij twee jaar was verhuisde hij naar Amsterdam-Zuid.
Herman Koch is bekend geworden als televisiemaker en acteur in de televisieserie Jiskefet, schrijver van romans en korte verhalen, en is columnist voor onder andere de Volkskrant.
Zijn literaire romandebuut was Red ons, Maria Montanelli
uit 1989. Daarna volgden onder meer Eindelijk oorlog (1996), Eten met Emma (2000), Denken aan Bruce Kennedy (2005), Zomerhuis met zwembad (2011) en Geachte heer M. (2014).
Het diner werd in 2009 uitgegeven en won datzelfde jaar de NS Publieksprijs.

Wanneer ik Hermans Koch zou tegenkomen en hem een vraag mag stellen zou ik hem vragen of hij vind dat de verfilming van Het diner gelijkwaardig is aan zijn boek,
of in ieder geval een geslaagd project is.

Mijn eigen mening over het boek:
Toen ik begin April begon met dit boek had ik niet verwacht dat ik het boek al na twee weken uit zou hebben. Zolang je het boek nog niet uit hebt blijft het aan je trekken, omdat je de afloop met hopelijk alle antwoorden op de vragen wilt weten.
Tijdens het lezen dacht ik voortdurend aan wat ik zou doen wanneer ik in een soortgelijke situatie zou zitten. Dat een lezer zich zo gemakkelijk kan inleven in de situatie van de hoofdpersoon vind ik erg bijzonder aan het boek.

De eerste hoofdstukken zijn erg kort en geven weinig informatie over het verdere verloop van het verhaal. Deze onduidelijkheid heeft op mij een positieve werking gehad en ertoe geleidt dat ik nieuwsgierig werd.

Voordat ik aan het boek begon verwachte ik een soortgelijk boek als Zomerhuis met zwembad
Het boek zomerhuis met zwembad is een psychologische zeer spannende roman met veel humor, spanning en terugblikken.
Mijn verwachting klopte, want qua opbouw en schrijfstijl hebben beide boeken veel overkomsten met elkaar. Ook worden in beide boeken de gedachten van de hoofdpersoon nauwkeurig beschreven.
Het was een goed leesbaar boek met een aantal lastigere worden, maar die werden vanzelf duidelijk door de context.

‘Claire?’
Voor de tweede keer die avond had ik de deur van het damestoilet geopend en riep ik haar naam. Maar er kwam geen antwoord. Ergens buiten hoorde ik en sirene van een politieauto.
Hierboven vind u het begin van de ontknoping aan het einde van het boek.
Paul Lohman is op zoek naar zijn vrouw Claire Lohman.
Claire is van plan om de persconferentie van Serge Lohman met geweld tegen te houden.

Kort nadat Paul de deur van het damestoilet had geopend hoorde hij vanuit het restaurant sirenes. De sirenes bleken van politieauto’s en één ambulance te zijn. De wagens stopten voor de deur van het café dat tegenover het restaurant stond.
Uit het café werd Serge Lohman op een brancard door ambulancepersoneel richting de ambulance gebracht. De Brancard werd gevolgd door een emotionele Babette en daarachter een door twee politieagenten gearresteerde Claire.
Claire had net daarvoor een wijnglas in Serges gezicht geduwd.

Dit gedeelte sprak mij erg aan omdat je gedurende het hele boek al benieuwd bent naar het besluit dat genomen zal worden door de echtparen. Zowel Serge als Claire nemen  een besluit met grote gevolgen. Serge wilt alles opbiechten en zich terugtrekken uit de campagne, en Claire wilt hem kost wat kost desnoods met geweld tegenhouden.
 
Links
De link hieronder leid u naar een recensie over Het diner van Het Parool.

De volgende link zal u naar een ander verslag brengen die een uitgebreide samenvatting bevat.
Dit verslag hebben ik zelf ook gebruikt om mijn geheugen wat op te frissen.
http://www.scholieren.com/boek/9683/het-diner/zekerwetengoed

Ter afsluiting van mijn verslag kunt u hier de trailer van de verfilming van Het diner zien.

maandag 6 april 2015

Familie is voor altijd


De tweeling

Het boek de tweeling heb ik pas gelezen.
Een goede samenvatting van het verhaal vind u door de link hieronder te gebruiken.
http://www.scholieren.com/boek/510/de-tweeling/zekerwetengoed

De volgende link verschaft informatie over Tessa de Loo, de schrijfster van het boek.
http://tessadeloo.com/

Twee recensies die ik gevonden heb bevatten een mening die ik deel. De recensies staan hieronder.
http://recensies.infonu.nl/kunst-en-cultuur/12116-de-tweeling-door-tessa-de-loo.html


Ik vond het vooral erg interessant om te lezen hoe verschillend de twee zussen van elkaar zijn opgegroeid en daardoor zo veel van elkaar zijn gaan verschillen.

De belangrijkste personages in het boek zijn Lotte en Anna. Het zijn twee zussen, maar verschillen toch van achternaam omdat ze op jonge leeftijd na de dood van hun ouders uit elkaar zijn gehaald.

 
Lotte Goudriaan-Bamberg

Lotte is een vrouw, waarvan de leeftijd niet helemaal duidelijk is.

Lotte en Anna ontmoeten elkaar in het begin van het verhaal, dan zijn ze op oudere leeftijd en blikken ze samen terug op het verleden waardoor de vrouwen over verschillende leeftijden beschikken gedurende het verhaal.
Ik vind het leuk hoe de schrijfster de lezer steeds meeneemt in het verleden van de twee hoofdpersonen.
Lotte heeft verschillende relaties gehad, waaronder David. David vraagt haar tijdens de Duitse bezetting ten huwelijk. Lotte geeft niet meteen een antwoord en vraagt om bedenktijd.
Nog voor ze een definitief antwoord aan David kan geven hoort ze dat David vanwege zijn Joodse achtergrond naar een werkkamp is gestuurd. Enige tijd overlijd hij daar. David was de ware liefde van Lotte.
Lotte is herkenbaar aan de volgende eigenschappen.
Zo is Lotte een rustige vrouw, laat ze maar weinig emotie zien, kortom ze is een ingetogen vrouw.
Ook heeft Lotte soms sterke impulsieve emoties en is ze niet altijd even redelijk tegenover anderen.
Voorbeelden van deze eigenschappen van Lotte heb ik hieronder vermeld.

-Wanneer Lotte en Anna elkaar verschillende keren in het verhaal ontmoeten houdt Lotte afstand en reageert ze niet enthousiast, ze komt een beetje verwend over.
-Nadat de oorlog voorbij is besluit Anna om Lotte op te zoeken. Lotte stelt dit echter niet erg op prijs omdat Anna een Duitser is en in haar ogen dus schuldig aan de dood van David, haar ware liefde.

 
Anna Grosalie-Bamberg

Net als Lotte verschilt ook de leeftijd van Anna tijdens de film. De film is verdeeld in onwillekeurige tijdzones waarin Lotte en Anna ook steeds over een andere leeftijd beschikken.
Ook Anna ontmoet een man genaamd Martin waarmee ze oud hoopt te woorden. Martin is een Nazi en dat is ook een belangrijke reden waarom Lotte na de dood van haar man zo fel reageerde toen Anna haar kort na de oorlog kwam opzoeken.
Anna en Martin trouwen en zijn gelukkig tot ook Martin komt te overlijden. Hij sneuvelt op het slachtveld in dienst van het Duitse leger.
Anna is eigenlijk het tegenovergestelde van Lotte en is te herkennen aan de volgende eigenschappen.
Anna is een extrinsieke vrouw. Ze is erg open en doet enorm haar best om leuk contact te hebben met haar zus Lotte. Elke keer nadat er iets plaatsvind waardoor de twee zussen geen contact hebben is zij degene die het contact weer probeert te herstellen.
Anna is een harde werkster en is niet graag afhankelijk. Na haar opleiding is de huishoudschool heeft ze voor verschillende families gewerkt. Tijdens de oorlog werkte ze als vrijwillige medewerkster van het rodekruis voor de Nazi en na de oorlog en de dood van haar man heeft ze als vrijwilliger daklozen geholpen.
Anna bedoelt het goed, maar maakt in de ogen van haar zus de verkeerde keuzes, waardoor het contact tussen de twee zussen gespannen blijft.

negeren
Ik vind dit plaatje goed bij het verhaal passen omdat Anna telkens weer haar uiterste best doet om het contact met haar zus te herstellen en Lotte zich afstandelijk gedraagt.

maandag 2 maart 2015

Zomerhuis met zwembad


Zomerhuis met zwembad

Op school heeft de docent Nederlands ons een weblogopdracht opgegeven. Het is de bedoeling dat je een boek uitzoekt dat je interessant lijkt. Het boek moet vervolgens nog wel goedgekeurd worden door de betreffende docent Nederlands.

Na het krijgen van de opdracht ben ik meteen op zoek gegaan naar een spannend boek waarvan de achterkant en de recensies me erg aanspreken. Veel boeken heb ik bestudeert, maar ik heb na advies van de bibliothecaresse voor een boek van Herman Koch gekozen. Het boek Zomerhuis met zwembad sprak mij meteen na het lezen van de achterkant aan.

Ik heb erg mijn best gedaan om een interessant boek uit te zoeken, voorgaande jaren heb ik mij telkens vergist in een boek, en dat wilde ik deze keer voorkomen.

Het boek zomerhuis met zwembad is een psychologische en zeer spannende roman dat het verhaal van huisarts Marc Schlosser vertelt. Het boek is naar mijn mening zo goed omdat er veel humor en spanning in verwerkt is. De gedachten van Marc Schlosser worden vaak beschreven, hieruit blijkt regelmatig dat de keurige huisarts eigenlijk heel veel vooral sarcastisch humor in zich heeft, vaak gaat dit over zijn patiënten en zijn werk.

De spanning begint eigenlijk wanneer Judith meier de vrouw van de overleden patiënt Ralph meier de praktijk van Marc Schlosser binnenstapt en "moordenaar" schreeuwt naar de huisarts. Wanneer Marc Schlosser voor het Medisch Tucht College wordt gedaagd beginnen de terug blikken en zal uiteindelijk blijken of Marc verantwoordelijk is voor de dood van Ralph meier.
http://www.hermankoch.nl/herman-koch/

De link hierboven bevat informatie over Herman Koch, de schrijver van Zomerhuis met zwembad.
http://www.scholieren.com/boekverslag/71309

Deze recensie plus samenvatting heb ik gelezen.

Ik vond de samenvatting best goed, het is een uitgebreide samenvatting, maar toch vind ik die af en toe onvolledig, belangrijke zaken die het verhaal maken worden minder goed omschreven dan andere minder belangrijke zaken.

De link hieronder bevat een zeer goede samenvatting die ik beter vind en zeker aanbeveel.
http://www.scholieren.com/boek/11267/zomerhuis-met-zwembad/zekerwetengoed

Een uitgebreide recensie vind u in de link hieronder. Deze recensie heb ik ook voorafgaand gelezen.
http://www.parool.nl/parool/nl/14628/RECENSIES/article/detail/1828277/2011/01/26/Koch-Zomerhuis-met-zwembad.dhtml

Ik deel deze argumenten, ik vind het een enorm interessant boek, het boek is vermakelijk en je leert over de inhoud en de verantwoordelijkheid van een huisarts.

Gedurende je verder leest in het boek wordt er steeds meer duidelijk over de relatie tussen Marc Schlosser en Ralph Meier. Je komt erachter of en met welke intentie Marc de aan kanker leidende Ralph dood heeft laten gaan. Uiteindelijk blijkt dat Marc met opzet uitzaaiingen heeft veroorzaakt in het lichaam van Ralph. Vlak voor Ralph zijn euthanasiecocktail inneemt blijkt dat Ralph helemaal niet schuldig is aan de verkrachting van de dochter van Marc.

De thema's waren onder andere; relaties, wraak en vertrouwen.

Relaties: in het boek lees je veel over relaties tussen personen, zowel vriendschappelijke relaties als liefdesrelaties.

Wraak: Marc heeft zulke sterke wraak gevoelens dat hij er met zekere regelmaat aan denkt.

Vertrouwen: Door gebrek aan vertrouwen krijgt Marc zowel problemen met zijn vrouw als met zijn werk.

Ik vind dat de twee echte hoofdpersonen (Ralph Meier en Marc Schlosser) beide heel goed zijn neergezet. Van Marc weet je heel veel omdat je regelmatig in het boek zijn gedachten kunt lezen.

Ralph blijft een beetje geheimzinnig, je vraagt je voortdurend af wat er uiteindelijk zal gaan gebeuren.

Marc komt over als een nette man, terwijl je van Ralph juist alles kunt verwachten.

De thema's zijn zeer uitgebreid behandeld, ik heb door al die informatie gigantisch veel geleerd.  Door de humor, de spanning en de terugblikken in het verleden past dit boek volledig bij mij.

Ik raad dit boek zeker aan.

Hieronder een link met een grappig samenvattend filmpje.
http://www.youtube.com/watch?v=40U0-7N-oEQ

Van den vos Reynaerde

Een aantal weken geleden heeft mijn docent Nederlands onze klas een nieuwe weblogopdracht voor de tweede periode gegeven. Dit keer heb ik voor het boek Van den vos Reynaerde gekozen. Deze Oudnederlandse roman werd tijdens een les behandelt en heeft mij vooral vanwege de historie doen besluiten dat ik het boek moest lezen.

Die betreffende les kreeg ik een stapel A4'tjes met daarop het verhaal Van den vos Reynaerde afgedrukt.

Voordat ik aan het verhaal begon kon ik me maar weinig bij de titel voorstellen, het had namelijk geen kaft met iets van een illustratie of een flaptekst.

Het gebrek aan informatie heeft ervoor gezorgd dat ik met een open blik aan het verhaal ben begonnen.

De afbeelding hiernaast is de voorzijde van de moderne versie van het verhaal.



De auteur van het boek
Van den vos Reynaerde is een dertiende-eeuws Oudnederlandse roman waarvan het niet helemaal duidelijk is wie het geschreven heeft.
De schrijver kan zowel Willem die Madocke maecte, als Willem Corthals van Boudelo zijn. Dat zijn voornaam Willem is staat wel vast.
In 1998 is Walter Verniers begonnen met het in hedendaags Nederland vertalen van het in Oudnederlands
geschreven verhaal. In 2002 werd het boek opnieuw uitgebracht.
Onderaan dit verslag vind u onder andere een link die u leid naar de officiële site van het Reynaertgenootschap. Hier zult u meer informatie over de schrijver en de bijzondere illustraties vinden.

Samenvatting van het boek
Nobel, de koning van het dierenrijk, kondigt een hofdag aan. Alle dieren zijn aanwezig op de hofdag, behalve Reynaert de vos, die heeft zoveel misdaan dat hij zich niet zomaar kan vertonen.

Tijdens de hofdag beweert de wolf Isegrim dat Reynaert de wolvin Hersinde heeft verkracht.  Wanneer Cantecleer de haan de menigte de dode kip Coppe toont besluit koning Nobel Reynaert voor het hof te dagen door een bode genaamd Bruun de beer te sturen om Reynaert te dagvaarden.

Na een lange tocht kwam Bruun bij de burcht van Reynaert aan en eiste dat Reynaert met hem mee zou gaan. Reynaert lokt de hebberige Bruun, door middel van een sluwe list over honing, in de val.
Koning Nobel stuurde vervolgens een tweede bode, ditmaal de kater Tibeert die bekend staat als wijs en voorzichtig.

Reynaert beloofde Tibeert dat hij de volgende dag met hem mee zou gaan en stelde hem voor bij hem te blijven eten en overnachten. Reynaert beweert dat hij een plek kent met heel veel vette muizen.
Reynaert leidt Tibeert naar een schuur. Reynaert was dit al van te voren van plan en had een strik gespannen zodat Tibeert vast kwam te zitten. Op deze manier kwam hij ook van de tweede bode af.

Als derde bode was alleen Grimbeert de das nog bereidt om Reinaert te gaan halen. Grimbeert is de neef van Reynaert en heeft het altijd voor hem opgenomen. Reinaert besluit met hem mee te gaan en Reynaert biecht tijdens hun weg terug al zijn zonden op.

Aan het hof wordt Reynaert ter dood veroordeelt door koning Nobel.
Terwijl de wolf, de beer en de kater de galg in orde brengen spreek Reynaert het koningspaar voor een laatste keer toe.  

Hij vertelt en overtuigd hun dat er een staatsgreep wordt beraamd door de beer, de kater en de wolf  om Bruun de beer aan de macht te brengen.

Geld om deze staatsgreep te bekostigen was er in overvloed dankzij een schat die Reynaerts vader gevonden had. Reynaert doet zich voor als trouwe onderdaan en vertelt dat hij door het stelen van de schat de staatsgreep heeft verhinderd. Hij wil de koning zelfs vertellen waar de vindplaats van de schat zich bevindt.
De Beer, wolf en de kater worden opgepakt en berecht.

Reynaert de vos vertrekt naar het buitenland. Later wordt het bedrog van de vos duidelijk en worden de beer, wolf en de kater vrijgelaten. Reynaert wordt vogelvrij verklaart.

Eigen mening
Het boek Van den vos Reynaerde is een satirisch verhaal dat een afspiegeling is van de samenleving in de dertiende eeuw.
Ik vind het leuk dat er op zo’n speelse manier een beeld wordt geschetst van die tijd.
Je maakt doormiddel van dit verhaal kennis met die tijd. Ook leer je de manier van denken in die tijd beter begrijpen.


Wat mij ook erg opviel is dat je bijna uit jezelf het verhaal gaat vertellen, de rijm maakt het verhaal soepel/ makkelijk en leuk om voor te lezen.

De Thema’s die in dit verhaal voorkomen zijn sluwheid, dapperheid, wraak en bedrog.

Sluwheid: Reynaert de Vos zorgt er doormiddel van leugens en verdraaiingen voor dat hij niet meegenomen wordt naar de koning. Door deze listen voorkomt hij telkens weer dat hij gestraft wordt.

Dapperheid: Nadat de beer en de kater na elkaar in de val worden gelokt door Reynaert de Vos durft de das toch op zoek te gaan naar Reynaert. 

Wraak: De dieren klagen bij de koning om Reynaert de Vos te straffen voor zijn misdaden. Na het aanhoren van de klachten besluit de koning dat Reynaert de Vos ook echt daadwerkelijk gestraft moet worden. 

Bedrog: Door de sluwe listen lokt Reynaert een hoop dieren in de val. Reynaert is erg slim en voorkomt dat hij wordt opgepakt door de bodes. Uiteindelijk komt zijn bedrog aan het licht door een boodschap aan de koning. Door het hoofd van een haas te zenden in zijn naam wordt het voor de koning pijnlijk duidelijk dat Reynaert de boel belazert. 


Hoofpersonen
Grimbeert: de neef van Reynaert neemt het regelmatig voor zijn oom op. In het verhaal wordt hij als derde bode op pad gestuurd om Reynaert te gaan halen.
Koning Nobel: Nobel is de koning van het dierenrijk. Omdat hij zich erg afhankelijk van zijn vrouw opstelt en daardoor te veel naar zijn vrouw luistert wordt ook hij uiteindelijk door Reynaert bedrogen. 
Bruun de beer: Bruun is samen met de kater en de das één van de drie bodes. Ze worden er op uitgestuurd om Reynaert naar de koning te brengen. Bruun is niet zo slim en wordt door Reynaert op een eenvoudige manier buitenspel gezet.
Reynaert de Vos: Reynaert is een slim en erg sluw beest. Hij gebruikt de eigenschappen en het karakter van andere dieren om zelf ergens goed vanaf te komen. 

Links
De volgende link bevat een samenvatting van het verhaal.

De site van Het Reynaertgenootschap bevat heel veel informatie over het verhaal en eigenlijk over alles wat ook maar iets met het verhaal te maken heeft.

Wanneer u op de pagina bent ziet u al een hoop informatie staan, wanneer u dan vervolgens naar beneden scrolt komt u uiteindelijk de samenvatting tegen.


De samenvatting is verfrissend in de zin dat je het verhaal na het lezen van de samenvatting weer 
helder in het hooft zit. Ook is het een erg betrouwbare samenvatting omdat de samenvatting op een site 
voor geïnteresseerden in het boek staat.


De link hieronder bevat een recensie van het boek.
http://www.spiritualia.be/literatuur/boek.aspx?isbn=978-90-450-5940-2 


Ik vind de recensie zo goed omdat het ook benadrukt
wat na de vertaling van het Oud- naar modern 
Nederlands minder is geworden.

Voor het maken van dit verslag heb ik veel gebruik gemaakt van de officiële site van het